Neurodiversiteit en mensen met autismekenmerken

 Mensen met autisme zijn soms erg gevoelig voor prikkels zoals geluid, dingen die veranderen in de omgeving, geur, gevoel. Sommigen zijn dan weer analytisch aangelegd. Er zijn mensen met een hoge en mensen met een lage intelligentie. Sommigen hebben veel ondersteuning nodig, anderen dan weer minder. Kortom, ieder individu verschilt, net zoals bij de gewone (de neurotypische) groep.

Nu is er een beweging ontstaan die autisme beschouwt als een vorm van neurodiversiteit, als een andere manier van mens-zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten van mensen en de ene is niet noodzakelijk beter of slechter dan de ander (Jaarsma & Welin, 2012). Neurodiversiteit zorgt voor een andere kijk op de wereld en op het functioneren van mensen. Naar schatting zou ongeveer 10 tot 15% van de bevolking neurodivergent zijn (Ekblad, 2013).

 Ekblad, L. (2013). Autism, personality, and human diversity: Defining neurodiversity in an iterative process using Aspie Quiz. Sage Open, 3(3).
 Jaarsma, P., & Welin, S. (2012). Autism as a natural human variation: Reflections on the claims of the neurodiversity movement. Health Care Analysis, 20(1), 20-30. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *