De tocht van Prometheus. Reflecties op: Aan de rand van het spectrum.

Het boek zit nu in een definitieve fase. Binnenkort wil ik een eerste druk zelf uitbrengen. In dit boek focus ik op mensen met autismekenmerken, aan de rand van het spectrum.

In de Griekse mythologie was Prometheus iemand die het vuur van de goden had gestolen. Voor de mensheid was dit een enorme vooruitgang. Hijzelf werd hiervoor echter vreselijk gestraft. Hij werd aan een rots vastgeketend terwijl dagelijks een adelaar een deel van zijn lever opat. De lever groeide ’s nachts weer terug en zo herhaalde deze scène zich dag na dag. Het ergste van alles was misschien wel dat hij helemaal afgesloten was van anderen. 

Mensen met autismekenmerken zijn wat vergelijkbaar met Prometheus. Ze brengen soms originele ideeën in, maar ze staan daardoor ook wat aan de kant. Tijd om op tocht te vertrekken en op zoek te gaan naar je plaats in de gemeenschap.

Je kunt op verschillende manieren naar autisme kijken. Dat is de manier waarop dit boek is opgebouwd:

Ten eerste is er de filosofische benadering waarbij de verschuiving in het wetenschappelijk denken over autisme aan bod komt. Het ‘Middengrondmodel’ gaat over hoe mensen met elkaar kunnen samenleven ondanks hun verschillen.

Dan is er de klassieke of medische benadering. In dit model ziet men autisme als een stoornis en een probleem.

De traumabenadering verschilt van de vorige, omdat men hier kijkt naar de niet geheelde psychische kwetsuren die iemand gedurende zijn leven heeft opgelopen.

Een belangrijke benadering is de sociale benadering met neurodiversiteit als hoeksteen.

Daarna gaat het over mogelijke stappen om met je manier van zijn om te gaan. Het idee is dat je zelf voor een deel en met wat hulp, je eigen weg kunt zoeken.

Je kunt ook op een totaal andere manier kijken, bijvoorbeeld vanuit het perspectief van werk. Dan wordt het heel concreet.

Tot slot keer ik terug naar de filosofische invalshoek, onder andere terug naar het ‘Middengrondmodel’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *