Steve Silberman, auteur van het boek NeuroTribes

In zijn boek “NeuroTribes: de erfenis van autisme en de toekomst van Neurodiversiteit” bekijkt Steven Silberman autisme en neurodiveristeit vanuit verschillende invalshoeken.


Op 16/02/2021 was er een zoom-sessie met deze auteur georganiseerd door Autangel (https://www.autangel.org.uk/). Autangel is een community, geleid door mensen met autisme en voor mensen met autisme.
De auteur kreeg het idee voor zijn boek toen hij een weekend samen was met groep informatici met autistische trekken. In tegenstelling tot zijn verwachting bleek deze groep heel adequaat samen te werken. Nochtans was de literatuur over mensen met autisme juist heel negatief.

Voor het schrijven van zijn boek heeft hij tien jaar onderzoek gedaan en het schrijven zelf heeft hem nog eens vijf jaar gekost. Bij de uitgave verwachtte hij een storm van kritiek maar het boek werd heel goed onthaald.
In het verdere gesprek heeft hij het over de stereotypen rond autisme. Bijvoorbeeld zouden mensen met autisme geen gevoel hebben voor humor. Heel belangrijk is dat autistische mensen sturend deelnemen aan onderzoek over autisme. Daarmee kunnen ze de richting bepalen van dit toekomstig onderzoek. Er zijn tegenwoordig heel wat signalen met onder andere boeken en films, dat de emancipatie de goede richting uitgaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *