Hijinx

http://www.hijinx.org.uk/

Deze organisatie heeft haar hoofdkwartier in Cardiff, Wales. Het is een non-profit organisatie die kwetsbare mensen traint in theatervaardigheden. Ze maken unieke theaterproducties met acteurs die leerproblemen hebben. Ze hebben drie vestigingen in Wales met zes groepen die een acteurstraining en met vijf groepen die dramatraining krijgen. Wekelijks traint men twee à drie dagen met dezelfde groep.
In de dramatraining gaat het vooral over het aanleren van levensvaardigheden. De deelnemers hier zijn meer kwetsbaar en hebben extra begeleiding nodig. In deze opleiding probeert men via kleine toneeltjes en rollenspelen deze vaardigheden aan te leren.
De acteurstraining heeft de bedoeling om op te treden voor publiek.
Op dit moment hebben ze een zestigtal acteurs opgeleid. Zo hebben ze een eigen productie ‘Fred’. Deze productie is een combinatie van figurentheater en gewoon theater. Fred is een eenvoudige figuur, zonder gelaat. Het verhaal gaat erover dat Fred dreigt zijn uitkering als persoon met een handicap te verliezen en daarom op zoek moet naar een nieuwe job. Welke job past bij Fred? Met deze productie treden ze internationaal op oogsten daarbij veel succes.

Bij Hijinx hebben ze ook een afgeleide activiteit ontwikkeld. Hun acteurs worden namelijk ingezet voor het geven van opleidingen in communicatievaardigheden bij organisaties die omgaan met kwetsbare klanten. Daardoor leren de werknemers uit deze organisaties hoe ze moeten omgaan met kwetsbare mensen.
In Vlaanderen is er een gelijkaardig gezelschap namelijk ‘Opening Doors’ in Leopoldsburg. Zij geven alleen voorstellingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *